By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Wereldwijde race voor chips

10
.
06
Interne Markt

Europese Chips Act

Chips worden naarmate ze kleiner worden van steeds groter belang voor onze economie. Alleen al in een moderne wagen zijn er bijna 3000 chips aanwezig. Maar we vinden ook halfgeleiders terug in onze computers, stofzuigers, koelkasten, ... noem maar op. Chips vallen niet meer weg te denken uit ons leven. Tijdens de corona pandemie zagen we wereldwijd een tekort aan chips. Europa is maar goed voor 10% van de wereldproductie, 80% van de chipproductie zit in Azië. Om onze afhankelijkheid van chips terug te schroeven, stelde Europa een heuse EU Chips Act voor. Europa wil tot 40 miljard euro investeren in de productie van chips en het aandeel van onze productie optrekken naar 20% wereldwijd tegen 2030.

Central rol voor Belgische IMEC

Ik werk mee aan de Europese Chips Act in het Europees Parlement in de Commissie Interne Markt en bracht daarom vandaag een bezoek aan IMEC in Leuven. IMEC draait al bijna 40 jaar mee aan de wereldtop rond technologisch onderzoek over chips en zal dan ook een centrale rol spelen in dit Europees verhaal.