By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Ontwikkelingen in Rusland

28
.
04
Buitenlandse Zaken

Onze relaties met derde landen hangen af van minimaal respect voor de democratie, de rechtsstaat, fundamentele vrijheden en mensenrechten. Op deze essentiële waarden, die wij zowel binnen als buiten Europa koesteren, kunnen we niet toegeven.

De laatste ontwikkelingen met Rusland beloven niets goeds. De militaire en diplomatieke escalatie is kritiek met de dreigende troepenbeweging aan de grens met Oekraïne, de diplomatieke oorlog met Tsjechië door de Russische betrokkenheid bij de explosie van een munitiedepot in 2014, en de kritieke gezondheidstoestand van oppositieleider Navalny.

Europa moet sterk en eensgezind optreden - dit wil ook zeggen een betere samenwerking tussen de EU en de NAVO - en duidelijk maken dat er een prijs te betalen valt als Putin zo verder gaat, we hoeven de uitbreiding van gerichte sancties niet te schuwen. Tegelijkertijd kunnen we dialoog met Rusland niet opgeven, hoe moeilijk en moeizaam dit op dit moment ook verloopt.