By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Historische Europese top over Oekraïne en Moldavië

23
.
06
Buitenlandse Zaken

Oekraïne en Moldavië worden kandidaat-lid

Deze Europese Raad zal de geschiedenisboeken in gaan door aan Oekraïne en Moldavië de status van kandidaat EU-lidstaat toe te kennen. Dit duidelijk signaal is en zal niet mis te verstaan zijn tot in het Kremlin toe. Een paar maanden geleden was het nog ondenkbaar dat dit zou gebeuren. De laatste reserves die sommige lidstaten hier nog over hadden zijn gesmolten na de steeds brutalere belaging van Oekraïne door Rusland.

De Europese landen scharen zich achter de beslissing om Oekraïne en Moldavië een Europees perspectief te geven. Voor mij is het echter even belangrijk dat van bij aanvang doorgesproken wordt over het moeten voldoen aan alle voorwaarden, vooraleer er sprake kan zijn van effectieve toetreding. Uitbreiding van de EU mag, ook in zo'n moeilijke tijden, nooit ten koste gaan van de versterking van de integratie. We mogen in dat verband bij die landen geen valse verwachtingen creëren. Er valt een lange weg te gaan.