By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Europese Search & Rescue Teams in actie op Vliegbasis van Koksijde

29
.
09
Buitenlandse Zaken

Vandaag was een bijzondere dag om een tiental Europese Search And Rescue helikopter teams te volgen op de Vliegbasis van Koksijde en kijken hoe ze werken met het Europese Galileo navigatiesysteem om mensen op te sporen en te redden. Europa heeft met Galileo één van de beste satellietpositioneringssysteem ter wereld uitgebouwd. De nauwkeurigheid van Galileo is verbluffend. Vroeger deden satellietsystemen er tot 4 uur over om de locatie van een baken binnen een straal van 10 kilometer te vinden. Tegenwoordig doet Galileo het in 10 minuten binnen een precies bereik van 2 kilometer. Geen enkele Europese lidstaat had deze geavanceerde technologie in zijn eentje kunnen ontwikkelen. Dit is een uitstekend voorbeeld van wat we kunnen bereiken als Europa zijn krachten bundelt. Op dit spoor moet Europa verder in de toekomst.

Samenwerken is essentieel om levens te reden want reddingsoperaties zijn vaak groot en complex. Op zee gaat het om helikopters, schepen, reddingswerkers, EHBO-teams en mensenlevens die gered moeten worden. De overstromingen die België en Duitsland deze zomer zo zwaar hebben getroffen, lieten geen twijfel bestaan ​​over de uitdaging van dergelijke operaties. Pandemieën zoals corona en klimaatverandering zullen de gevolgen van rampen in de toekomst enkel verergeren en de druk op onze lidstaten om snel te reageren alleen vergroten. Daarom geloof ik dat iedereen baat heeft bij meer Europese samenwerking om mensen te redden wanneer levens in gevaar verkeren.