By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Europees Parlement keurt Net-Zero Industry Act goed

20
.
11
Interne Markt

Europa moet concurrentievermogen opkrikken

Onze Europese industrie staat voor de dringende uitdaging om ons concurrentievermogen wereldwijd niet alleen te behouden maar verder op te krikken. Als antwoord op de zogenaamde Inflation Reduction Act in de VS maakt de Commissie met dit voorstel een overtuigende business case voor de transitie naar een net-zero industrie.

Europees Parlement treedt ambitieus op

Als Europees Parlement willen we nog een stuk verdergaan door de lijst van net-zero technologieën duidelijker te definiëren en uit te breiden, niet enkel te focussen op de technologie zelf, maar ook de volledige toeleveringsketen te betrekken en in nog snellere vergunningsverlening te voorzien. Concreet gaat het over zonnepanelen, warmtepompen, batterijen maar ook de windenergie sector bijvoorbeeld.

Belangrijke rol voor publieke sector

Ook voor de publieke sector is een rol weggelegd door bij overheidsopdrachten niet enkel de goedkoopste en dus vaak Chinese technologieën te kiezen, maar de toelevering te differentiëren zodat we minder afhankelijk worden van derde landen en een markt creëren voor onze eigen producten. Dit zonder de groene transitie te vertragen of duurder te maken.

Nood aan werkbare wetgeving die Europa versterkt

De Europese ambities in de transitie zijn groot. Daarom ben ik zeer behoedzaam voor de invoering van bijkomende sociale en protectionistische criteria die het proces van overheidsopdrachten complexer maken en mogelijks op korte termijn de kost en snelheid van de groene transitie in het gevaar brengen. Laat ons vooral zorgen voor werkbare wetgeving die onze competitiviteit echt versterkt.