By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Europees Parlement geeft groen licht aan ambitieuze klimaatwetgeving

22
.
06

Europees Parlement bereikt akkoord over nieuwe klimaatwetgeving

Wat eerder in juni niet lukte, is wel gelukt tijdens deze plenaire sessie. Het Europees Parlement stemde over de drie belangrijkste wetten die onze ambities in het Europees klimaatbeleid aanzienlijk verscherpen.

Ambitieuzer Europees emissiehandelssysteem

De herziening en de uitbreiding van het Europees emissiehandels systeem werd goedgekeurd. Deze herziening is essentieel en vormt de hoeksteen van het Europees klimaatbeleid dat ons verder op weg zal zetten om onze klimaatdoelen te halen: 55% minder uitstoot in 2030 en een klimaatneutraal continent in 2050. Een gefaseerde reductie van het aantal emissierechten staat centraal, in één keer te veel rechten uit de markt halen zou immers een te grote schok betekenen voor bedrijven.

De meest kwetsbare mensen en bedrijven beschermen

Ons Europees klimaatbeleid mag geen nieuwe kloof tussen bemiddeld en onbemiddeld slaan. Het moet er net voor iedereen zijn, ook voor zij die geen financiële ruimte hebben om te investeren in een elektrische wagen of een dure renovatie van hun woning. Daarom steunt het Europees Parlement de oprichting van een sociaal klimaatfonds. Het geld uit dit fonds moet op basis van sociale klimaatplannen per lidstaat gaan naar zij die het echt nodig hebben.  

Nieuw instrument om wereldwijd koolstofarm te produceren

Dankzij de nieuwe koolstofgrensheffing (CBAM) zal Europa eindelijk een instrument hebben om onze wereldwijde handelspartners te stimuleren hun productie-industrieën koolstofarm te maken. Waar men ook vervuilt, men zal er nu voor moeten betalen als men naar de Europese markt wil exporteren. CBAM zal daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van onze Europese én globale klimaatdoelstellingen. Door de gefaseerde invoer van CBAM zorgen we ervoor dat het systeem eerst moet werken vooraleer het oude systeem van gratis uitstootrechten echter wordt afgevoerd.