Ursula Von der Leyen houdt een sterk pleidooi voor een solidair Europa tijdens haar State of the Union toespraak

14
.
09

In haar State of the Union toespraak hield Voorzitter Ursula Von der Leyen een sterk pleidooi voor een solidair Europa. Solidair met Oekraïne. Solidair om de energiecrisis aan te pakken. Solidair om de economische problemen aan te pakken. Solidair om een sterke toekomst voor Europa uit te bouwen.

Door onze afhankelijkheid van Russisch gas staan we met de rug tegen de muur. Deze winter zal de winter van solidariteit moeten worden: solidariteit met zij die hun facturen niet betaald krijgen, maar evenzeer solidariteit onder Europese lidstaten.

Voorzitter Von der Leyen hield daarom terecht een pleidooi voor een werkelijk gezamenlijke aanpak door de Europese lidstaten om de energieschaarste deze winter te bestrijden. Laat ons eerlijk zijn: zoals zo vaak biedt ook deze crisis een kans aan Europa om historische knelpunten in de Europese energiemarkt te herstellen, betere beleidskeuzes te maken en onze energiebevoorrading voor de toekomst veilig te stellen.

Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om Europa weerbaarder te maken tegen crisissen en onafhankelijker te maken van buitenlandse bedreigingen. "Doorpakken" is daarom ook de boodschap van het Europees Parlement.  Als we onze energiebevoorrading voor de toekomst willen veilig stellen, is het moment daar om verder te vergroenen. Met een kamerbreed akkoord leggen we dan ook de lat voor energiebesparingen hoger en willen we naar 45% hernieuwbare energiebronnen tegen 2030.

De huidige energiecrisis is een opportuniteit om met vereende kracht deze inspanningen waar te maken. De ongekende droogte de afgelopen zomer, maar ook de blijvende oorlogsdreiging en versmachtende energieprijzen dwingen ons tot actie. In het verleden toonde Europa dat het in crisissen vooruitgang kan maken, nu zal ze dat ook moeten doen op energievlak. We staan voor een Make It or Break It moment.