Nieuwe impuls aan trans-Atlantische relaties

14
.
06
Buitenlandse Zaken

Vandaag en morgen staan de EU-NAVO en EU-VS top op de agenda. Het bezoek van President Biden biedt de kans om onze trans-Atlantische relaties te herstellen. We hebben nood aan een nieuw hoofdstuk na de afgelopen turbulente jaren onder Trump. Ik verwacht nieuwe impulsen voor onze relaties onder meer op vlak van veiligheid en defensie, handel en klimaat. Als de EU en de VS met één stem spreken, krijgen we meer gedaan op wereldniveau.

NAVO staat al een halve eeuw garant voor onze veiligheid. Dat zal niet veranderen. Waar we wel voor moeten zorgen is dat NAVO de komende jaren beter om kan gaan met een minder veilige wereld en meer complexe bedreigingen. Gaande van grenzeloze cyberaanvallen, desinformatiecampagnes en de inzet van biologische wapens. Onze politieke leiders moeten de richting afstemmen waarin NAVO in de toekomst zal navigeren en hun samenwerking upgraden.

We hebben de VS altijd als een bondgenoot gezien die onze waarden en ambities deelt. De beste kans op samenwerking tussen Europa en de VS ligt in handel en technologie. Daarvoor is het echter nodig om een aantal handelsgeschillen op te lossen. Dit betreft onder meer de zware importheffingen op staal en aluminum die Trump destijds invoerde. Het is dan ook aan de VS om daden aan hun woorden te voegen. Europa heeft een voorstel op tafel om de samenwerking op vlak van handel en technologie te versterken en wereldwijd normen door te drukken voor het gebruik van nieuwe spitstechnologieën zoals artificiële intelligentie.