Impact Brexit op landbouw en visserij

14
.
09
Landbouw en Visserij

Vijf jaar na het onwaarschijnlijk naïeve referendum in het Verenigd Koninkrijk debatteert het Europees Parlement nog steeds over Brexit. En terecht. De impact van de scheiding is niet te overzien. Ondanks heel wat inspanningen vanuit de Europese Unie en de lidstaten, heeft de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk stevige klappen gekregen. Zeker voor landen wiens economie ontzettend verweven was met de Britse, zoals België of Nederland.

Niet in het minst voor de export in Europese agrovoedingsproducten, die met 6 procent gedaald is, waarvan varkensvlees en bereidingen van groenten of fruit de grootste slachtoffers zijn. Omslachtige douaneprocedures, handelstarieven, certificaten ... Extra kosten en minder omzet is het verdict.

Ook de Vlaamse vissers zijn heel direct getroffen door Brexit. Toegang tot Britse wateren is allerminst een evidentie, zeker niet op lange termijn. Net daarom stemt het me dan ook zeer tevreden dat we onder impuls van EVP-collega Pascal Arimont een duidelijk oormerk voor de visserijsector hebben bekomen. In Vlaanderen komt dit neer op een bedrag van 27 miljoen euro. Laat ons de komende maanden vooral waakzaam blijven en onze vissers en bedrijven behoeden voor erger.