Historisch akkoord in Europees parlement over Big Tech wetgeving

05
.
07
Interne Markt

Laatste horde voor Big Tech wetgeving

Vandaag is een goede dag voor Europa. Vandaag nam het Europees Parlement de laatste horde om de regels van het internet te verbeteren voor miljoenen Europeanen die dagelijks online zijn. We mogen het historisch belang van de wet inzake digitale markten (DMA) en de wet inzake digitale diensten (DSA) niet onderschatten: het is wereldwijd het eerste jumbovliegtuig dat landt om Big Tech te reguleren. Deze langverwachte wetgeving zal onze onlinewereld in de 21e eeuw een stevig fundament geven en Big Tech voortaan eerlijker en transparanter maken.

Strengere bescherming voor minderjarigen

We mogen trots zijn, want als Parlement hebben we de achterpoortjes gedicht en gezorgd voor een betere bescherming online voor minderjarigen. We zien de laatste weken al positieve signalen dat de internetplatformen aan de slag gaan met de nieuwe regelgeving.

Handhaving is cruciaal voor mentaliteitswijziging

De implementatie en de handhaving worden echter cruciaal. The proof of the pudding will be in the eating. Het Parlement zal er nauw op toezien dat de Commissie en de lidstaten hun verplichtingen nakomen, zodat DMA en DSA echt een mentaliteitswijziging teweegbrengen op het terrein.