Grote schoenen om te vullen na Merkel's vertrek

11
.
09
Buitenlandse Zaken

Op het congres van de Europese Volkspartij in Berlijn had ik de kans om de allerlaatste toespraak te horen van Angela Merkel als zittende bondskanselier. Binnen twee weken zullen we weten wie er het stuur overneemt. Het worden spannende verkiezingen. Maar één zaak staat vast, met haar vertrek breekt het einde aan van een tijdperk. Bij haar aantreden in 2005 stond Duitsland nog bekend als de zieke man van Europa. Op 16 jaar tijd heeft Merkel Duitsland uitgebouwd tot een economisch en politiek zwaargewicht. Een boegbeeld van stabiliteit en vasthoudendheid, zo zal ik me haar herinneren.

Ik had ook de kans om haar opvolger Armin Laschet te ontmoeten. Eveneens een overtuigde Europeaan. Ik wens hem succes toe in de eindsprint van zijn verkiezingscampagne. Het zal afhangen van de Duitse bevolking hoe de kaarten worden geschud, maar ik hoop in ieder geval op een snelle stabiele coalitie want de problemen in Europa zijn niet van de baan. De gevolgen van Afghanistan op vlak van migratie en grensbeheer, de onderhandelingen over #Fitfor55 die Europa op weg zullen zetten naar klimaatneutraliteit in 2050, de middelen die men moet inzetten om respect voor de rechtsstaat af te dwingen... dit zijn de discussies die het Europees najaar zullen domineren.

Wil je weten wat ik er nog meer over denk? Herbeluister het interview dat ik hierover gaf op Radio 1.