By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Geen centen voor Hongarije

21
.
11
Burgerlijke Vrijheden

In Hongarije gaat het van kwaad naar erger

Het Europees Parlement heeft hard gevochten voor wetgeving die het Europees budget beschermt tegen corruptie. Want helaas is dit een probleem in sommige van onze lidstaten. Onder het bewind van Orban ging het de afgelopen jaren van kwaad naar erger. In september oordeelde dit halfrond dat Hongarije niet langer als een volwaardige democratie beschouwd kan worden doordat de rechtsstaat steeds verder afglijdt, met de vraag om alle Europese fondsen voor Hongarije te bevriezen.

Er mogen geen centen naar Hongarije vloeien zolang er risico's zijn

Hongarije legde ondertussen 17 maatregen op tafel om de corruptie te bestrijden. Het Europees Parlement is echter van oordeel dat dit onvoldoende is. Op dit moment ligt er niet voldoende bewijs voor om te concluderen dat er geen risico's meer zijn voor de Europese begroting. Het zou dan ook een historische vergissing zijn indien de Europese Commissie én de lidstaten de komende dagen beslissen om Europees geld weer naar Hongarije te laten vloeien, direct in de zakken van Orban en zijn entourage. Dit is een test voor het conditionaliteitsmechanisme.