Gebruik van illegale spionage software Pegasus is ronduit verboden

04
.
05
Burgerlijke Vrijheden

Pegasus op grote schaal ingezet

De recente onthullingen over de illegale spionage software Pegasus zijn onthutsend. De Spaanse regering bevestigde eerder deze week het eerste geval van spionage tegen premier Sanchez, een dienend regeringshoofd. In Hongarije waren journalisten, activisten en studenten het doelwit. In Polen waren oppositieleden het doelwit. Ook burgers blijken op grote schaal slachtoffer te zijn in Europa. En tot slot worden vrije verkiezingen geschaad door Pegasus.

Illegale staatsinmenging bedreigt democratie

Illegale staatsinmenging en toezicht op journalisten, politici en burgers is volstrekt onaanvaardbaar. Democratie kan niet functioneren als regeringen alles weten van hun beleidsmakers, tegenstanders en kiezers. Dat is meer dan een ongewenste inbreuk op je privacy, geheimen en intimiteit. Het is ronduit verboden.

Nieuwe toezichtscommissie in het Europees Parlement

De nieuwe onderzoekscommissie PEGA in het Europees Parlement vraagt dan ook aan de Europese Commissie om doeltreffend op te treden en de grondrechten van Europeanen te verdedigen. In eerste instantie door informatie te verzamelen over de mate waarin lidstaten illegaal mensen surveilleren. Transparantie is broodnodig zodat regeringen van Europese lidstaten die Pegasus-spionagesoftware illegaal gebruiken verantwoordelijk gehouden kunnen worden.