By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Facebook Papers zijn het bewijs dat we de digitale markt beter moeten reguleren

08
.
11
Interne Markt

Al van in het begin van mijn mandaat volg ik van dichtbij de digitale regulering op. Die is écht nodig, want online is het nog steeds het Wilde Westen voor Big Tech. Op dit moment werkt Facebook als een afgesloten fabriek met dikke betonnen muren. Geen enkele beleidsmaker, middenveldorganisatie, laat staan individuele gebruiker weet exact wat er achter die muren gaande is. Zij bepalen echter exact wat je te zien krijgt, met bijvoorbeeld jonge meisjes met eetstoornissen en groeiende online haat tot gevolg. Met de Europese digitale dienstenwet zullen bedrijven zoals Facebook in de toekomst niet meer achter gesloten deuren kunnen opereren. Ze zullen verplicht worden om inzicht te geven in de processen van de algoritmes die bepalen wat we te zien krijgen en waarom. Dat is een belangrijke eerste stap.

Dat kwam ook Facebook-klokkenluidster Frances Haugen vandaag getuigen in het Europees Parlement. Ik kon haar vragen stellen over algoritmes en data-beheer. Haar feedback gebruiken we om de nieuwe Europese regels nog verder te verfijnen. Meer interesse in wat er volgens mij met Big Tech moet gebeuren? Lees hier mijn opiniestuk op Knack: https://bit.ly/3ESwxQv