By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Europees akkoord over opsporing online kindermisbruik

30
.
04
Burgerlijke Vrijheden

De veiligheid en bescherming van onze kinderen staat op de eerste plaats. Het Europees Parlement heeft na acht maanden onderhandelen een akkoord bereikt met de lidstaten over een nieuw wettelijk kader voor internetbedrijven die vrijwillig beelden van kindermisbruik opsporen en verwijderen. Er kan en mag geen plaats zijn voor online kindermisbruik.

Door een uitbreiding van de Europese wetgeving over online privacy konden bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook hun zogenaamde opsporingstechnologie enkel nog inzetten als hun gebruikers daar expliciet mee instemden. Die technologie laat toe om online seksueel misbruik op te sporen, te melden en offline te halen, maar sinds enkele maanden ontbrak een wettelijk kader. Het akkoord laat een tijdelijke en beperkte afwijking van de richtlijn toe voor drie jaar, in afwachting van nieuwe regels, die de Europese Commissie moet voorstellen. Het is onze prioriteit om de regels te verbeteren zodat we feiten voorkomen, daders vervolgen en slachtoffers beter ondersteunen.