Europa nog steeds bezorgd over rechtsstaat in Polen en Hongarije

07
.
04
Burgerlijke Vrijheden

Het Europees Parlement blijft de ontwikkelingen over de bescherming van de rechtsstaat in Europa nauw opvolgen. Ondanks de oorlog in Oekraïne blijft onze bezorgdheid over de rechtsstaat in Polen en Hongarije legitiem.

Justitie blijft een probleem in Polen

Polen voldoet nog steeds niet aan de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld over de afschaffing van de controversiële Poolse tuchtkamer die rechters afstraft. Bovendien verslechteren de normen van de rechtsstaat in Polen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Onlangs werd weer een rechter geschorst die EU-recht en de uitspraken van het Europees Hof van Justitie toepast.

Verkiezingen in Hongarije voldoen niet aan gelijk speelveld

In Hongarije zijn de verkiezingen vrij verlopen maar het OVSE stelt duidelijk dat het electorale speelveld uiterst ongelijk is en niet voldoet aan internationale normen en verplichtingen. Orban’s partij heeft het huidige kiesstelsel in zijn voordeel ontworpen en controleert een groot deel van het medialandschap. De grens tussen staat en partij vervaagt steeds meer.

Conditionaliteitsmechanisme dringend in werking stellen

De schrijnende oorlog in Oekraïne herinnert Europa meer dan ooit aan onze plicht om de democratie, de rechtsstaat en onze waarden te beschermen. Zolang Polen en Hongarije de rechtsstaat verder afbreken, mogen er geen EU middelen naar deze landen vloeien. De Europese Commissie mag ook niet langer haar verantwoordelijkheid ontwijken en mag geen dag langer wachten om het conditionaliteitsmechanisme in werking te stellen, zoals het Europees Parlement al maanden vraagt.