EU gaat Big Tech reguleren: betere online bescherming voor EU-burgers

20
.
01
Interne Markt

Vandaag heeft het Europees Parlement in de plenaire vergadering over nieuwe Europese wetgeving gestemd om Big Tech te reguleren. Deze wetgeving heeft tot doel een veiligere online omgeving te creëren waar de fundamentele rechten van gebruikers worden beschermd - vooral minderjarigen - en waar bedrijven duidelijk weten wat hun rechten en plichten zijn.

Meer transparantie

Veel platformen, zoals onder meer Facebook, werken op dit moment als een fabriek zonder ramen. Geen enkele beleidsmaker, geen enkele maatschappelijke organisatie, laat staan individuele gebruiker weet precies wat er zich achter die muren afspeelt. Tot nu toe krijgen we amper grip op de algoritmes en worden we nietsvermoedend een bepaalde richting uit gestuwd. Illegale inhoud wordt op grote schaal verspreid. Platformen nemen niet genoeg maatregelen om misbruik te voorkomen en er is geen duidelijk rechtskader om dat te doen. Gebruikers en bedrijven worden op een verschillende en willekeurige basis behandeld. Daarom is het hoog tijd dat we vandaag de regels voor techbedrijven aanscherpen. Bedrijven moeten verantwoordelijker omgaan met de content die ze op hun platformen aanbieden, maar het is eveneens onze verantwoordelijkheid om een helder wetgevend kader te creëren met duidelijke do's en don'ts.

 Beter minderjarigen beschermen

Ik heb zelf drie kinderen. Ze zijn nog jong, maar kijken nu al af en toe naar filmpjes opYoutube. Ik ben bezorgd voor het moment waarop ze hun eerste smartphone krijgen en daarmee onbeperkt toegang tot de inhoud die online en vooral via de groteplatformen verspreid wordt. Onder meer de sturende algoritmes of de ingrijpende gepersonaliseerde advertenties van bedrijven of politieke partijen kunnen schadelijk zijn. Ik ben dan ook trots op de beslissing die we vandaag nemen om minderjarigen in de toekomst beter te beschermen in de onlinewereld. Met een verbod op commercieel gepersonaliseerde reclame gericht op kinderen en hogere eisen aan transparantie zoals een verplicht label op deep fakes bieden we minderjarigen een veiligere online omgeving.

 Een Europese gouden standaard

Met de DigitalServices Act en de eerder aangenomen Digital Markets Act zal Europa wereldwijd een gouden standaard zetten. Ik ben ervan overtuigd dat het zal leiden tot een veiligere online omgeving waar de fundamentele rechten van gebruikers worden beschermd en waar bedrijven duidelijk weten wat hun rechten en plichten zijn. Net zoals de GDPR moet deze wetgeving leiden tot een mentaliteitsverandering. Big Tech zal niet langer zijn gang kunnen gaan zonderregels en zonder verantwoording. Veiligheid boven economische winst.