Commissievoorzitter Von der Leyen blikt terug op verwezenlijkingen in laatste State of the Union toespraak

13
.
09

Deze plenaire Straatsburg zitting is extra speciaal, want elk jaar in september vindt de State of the Union toespraak plaats. Dit is een moment waarop de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, zowel terugkijkt op de politieke verwezenlijkingen van het afgelopen mandaat, maar ook een blik vooruitwerpt op de uitdagingen van de toekomst.

Ze heeft terecht haar daadkrachtig beleid van de afgelopen jaren in de verf gezet om de coronapandemie te bestrijden, de Green Deal uit te voeren en Oekraïne voluit te steunen in de oorlog tegen Rusland. Het was wel duidelijk dat ze over de biodiversiteitspijler moest spitsroeden lopen. Niemand stelt de principes in vraag, maar ook zij beseft dat de doelen op een realistische en haalbare manier én met de steun van de boeren moet gebeuren

Een blik vooruitwerpend naar de toekomst, is de uitdaging wat mij betreft duidelijk. We hebben de grootste interne markt ter wereld maar onze competitiviteit staat onder druk als we kijken naar de Verenigde Staten en China. De volgende Commissie moet hier een prioriteit van maken. Europa beschikt niet over dezelfde financiële hefbomen als pakweg andere grootmachten in de wereld en ook intern moet het gelijk speelveld behouden worden. We hebben geen nood aan beleid dat in stukken en brokken gevoerd wordt maar een alomvattend antwoord om onze bedrijven hier te houden én een financiële bazooka dringt zich op als we de VS en China willen inhalen. Werk op de plank voor de volgende Europese Commissie en het Europees Parlement om de druk op de ketel te houden.