By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Nood aan generationale vernieuwing in landbouw

17
.
10
Landbouw en Visserij

Generationele vernieuwing nodig

In heel Europa heeft de vergrijzing een impact op de landbouw. Slechts 1 op 10 bedrijfsleiders van landbouwbedrijven is jonger dan 40 jaar. In Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd van bedrijfsleiders gestegen naar 55 jaar de afgelopen jaren. Daarom stelt het Europees Parlement vandaag een rapport voor dat het belang van generationele vernieuwing in de landbouw benadrukt.

Jonge boeren staan voor barrières

Vandaag staan jonge boeren voor teveel belemmeringen terwijl de toekomst net van hen afhangt. De toegang tot grond is één van de belangrijkste barrières en daarom vraag het Europees Parlement meer regelgeving om de stijgende grondprijzen aan te pakken. We hebben een Europees centrum nodig dat de evolutie van de prijzen in heel Europa in kaart brengt zodat er meer transparantie kan komen op de grondmarkten.

Nood aan jonge boerentoets

Zelf nam ik de vraag van onze Vlaamse jonge landbouwers op om een zogenaamde Europese jonge boerentoets in het rapport te schrijven. Op die manier vraagt het Parlement om in alle toekomstige wetgeving steeds de impact op onze jonge boeren grondig in kaart te brengen. Dit rapport vormt een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding van het volgende Europees landbouwbeleid, dat een groter percentage aan betalingen voor jonge boeren zal moeten uittrekken om ervoor te zorgen dat er voldoende jonge Europese boeren zijn in de toekomst.