By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Meer steun voor jonge boeren had Europees landbouwbeleid af gemaakt

23
.
11
Landbouw en Visserij

Europa neemt de laatste horde om het nieuw Europees landbouwbeleid (GLB) realiteit te maken op het terrein. Met de definitieve goedkeuring in het Europees Parlement deze week maken we de weg vrij voor de uitvoering ervan vanaf 2023. De discussies waren moeilijk en hebben zich lang voortgesleept. Het grootste struikelblok was de groene architectuur van het landbouwbeleid. De meningen over hoe ver men kan gaan op vlak van duurzaamheid en wat haalbaar is voor de landbouwer waren verdeeld.

Voor sommigen is het nieuwe GLB te groen. Voor anderen niet groen genoeg. Ik ben ervan overtuigd dat dit GLB resoluut de weg inzet naar verduurzaming. Je hoeft maar terug te blikken op de evolutie van één van de oudste beleidsterreinen van Europa. Destijds riep men een Europees landbouwbeleid in het leven om voedselproductie in Europa in een naoorlogse context te garanderen. Dat zo'n beleid met zijn tijd mee moet evolueren en dus duurzamer moet worden, is evident.

Het nieuwe GLB lost die verwachtingen ook in. Het zorgt nog steeds dat de voedselproductie aan de hoogste standaarden in Europa zelf verloopt en dat we dus niet van het buitenland afhankelijk zijn voor onze voeding. Ik ben overtuigd dat we onze Europese landbouw en onze Europese voedselproductie als een strategische sector moeten benaderen in de toekomst. Hoewel de Covid-19 pandemie de markten in een mum van tijd ontwrichtte, waren de voedselrekken in Europa nooit echt leeg. In tegenstelling tot andere sectoren heeft de agrovoedingssector bewezen hoeveerkrachtig het is. En dat moeten we zo houden.

Wat de vergroening betreft, zal iedere euro aan directe steun die straks aan boeren uitbetaald wordt 100% onderworpen aan klimaat- en milieuvoorwaarden waar de landbouwers aan moeten voldoen. Europa gaat ook voor de eerste keer een verplicht systeem van eco-regelingen invoeren. Met dit nieuw instrument worden landbouwers beloond die inspanningen doen voor milieu en klimaat. Minstens 25% van de directe steun voor de lidstaten gaat hiernaartoe. In ruil voor extra geld kunnen boeren zich vrijwillig inzetten voor biodiversiteit, milieu, klimaat, dierenwelzijn...

Tegelijkertijd voorziet het nieuwe GLB veel flexibiliteit voor de lidstaten om een beleid opmaat van hun landbouwers te voeren. Het Vlaamse landbouwbeleid zal met andere woorden meer regionale accenten kunnen leggen voor onze boeren in Vlaanderen.

Tot slot is de steun voor jonge boeren in het nieuwe GLB de enige B-mol. Slechts 3% van de pot gaat naar jonge landbouwers. Generatievernieuwing is een van de grootste uitdagingen in de landbouwsector. Ik vind dat een extra duwtje nodig is om verjonging in de landbouw volop kansen te geven.