By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Hongarije schendt de democratische waarden van Europa

14
.
09
Burgerlijke Vrijheden

Hongaarse rechtsstaat glijdt af volgens laatste rapport van het Europees Parlement

Het Europees Parlement stelt in haar laatste verslag opnieuw vast dat Hongarije de waarden waarop de Europese Unie is gegrondvest, ernstig schendt. De waslijst aan inbreuken op de Hongaarse rechtsstaat laat opnieuw geen twijfel over: de inperking op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht; de verstoorde werking van het kiesstelsel; corruptie en belangenverstrengeling; de beperking op vrijheid van meningsuiting, op academische vrijheid, op de rechten van de LBGTI-community en andere minderheden.

Geen Europese middelen zolang Hongarije rechtsstaat blijft ondermijnen

Vandaag is de boodschap van het Europees Parlement aan de Europese Commissie opnieuw zo klaar als pompwater. Zo lang Hongarije de rechtsstaat blijft ondermijnen, kan en mag de Europese Commissie geen geld uitkeren aan Orban’s regime. Het is niet aan de Europese Commissie om in te binden of clementie te tonen. Integendeel, het Europees parlement eist dat de lat onverminderd hoog wordt gehouden voor Hongarije. Elke aangekondigde zet door Boedapest moet gevolgd worden door daden. Enkel als er concrete en verifieerbare vooruitgang is, kan er gesproken worden over het lossen van Europese middelen. Dat hebben we meermaals herhaald. Dit gaat over de geloofwaardigheid van de Europese Commissie, dit gaat over de geloofwaardigheid van de principes waarop deze Europese Unie steunt.