By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²

Europa moet waterschaarste in landbouw aanpakken

18
.
10
Landbouw en Visserij

Landbouw is kwetsbaar bij droogte

De Financial Times noemde België deze zomer nog de lidstaat met de meeste waterproblemen vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de beperkte infrastructuur. Specifiek voelen bij ons de landbouwers het als eerste aan. Devoorbije zomers was er in mijn thuisregio West-Vlaanderen telkens een onttrekkingsverbod voor water, waardoor het beregenen van gewassen plots een grote uitdaging werd. Als de boeren in mijn regio het al voelen, laat zich raden hoeveel groter die impact nog moet zijn in Zuid-Europa. Landbouw is duidelijk kwetsbaar bij droogte.

 Structurele investeringen nodig in water op Europees niveau

Steeds meer zie ik op landbouwbedrijven zelf aangelegde waterbassins opduiken, vaak voor een deel betaald met geld uit het GLB. Maar dat gebeurt vandaag nog te willekeurig, te sporadisch en zonder overkoepelend plan vanuit het beleid. Daarom ben ik zo tevreden dat het parlement deze politieke oproep lanceert, want inderdaad, we hebben nood aan structurele investeringen die de toegang tot water garanderen. Het is ook met die reden dat ik onlangs de oproep voor een EU Blue Deal heb ondertekend. Het is de verantwoordelijkheid van deze -en de volgende Europese Commissie - om van water een prioriteit te maken. Met stimulerende regels in plaats van onnodig hoge eisen. Laat ons daarin bijzondere aandacht hebben voor de kwetsbaarheid van landbouw. Infiltreren, bufferen, hergebruiken en sluiten van kringlopen is de boodschap. De technieken en de kennis zijn voor handen, nu is het ook tijd om een prioriteit te maken van structurele investeringen.